Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Antivirusni softver je presudan za svaki računar. Bez toga rizikujete da izgubite lične podatke, datoteke, pa čak i gotovinu sa bankovnog računa. Testirali smo više od 40 uslužnih programa koji će vam pomoći da odaberete najbolju antivirusnu zaštitu za svoje računare.

 

Zaštita od malvera, špijunskog softvera i advera

Sećate se kada je vaš kućni računar bio samo za igre, proveru društvenih medija i gledanje video snimaka o mačkama? Nije to bilo tako davno. Ali sada su taj računar i njegova veza sa Internetom vitalni za vaš posao, školovanje vaše dece i održavanje kontakta sa prijateljima koje ne možete da posetite. Šteta bi bilo da se nešto dogodilo tom vitalnom komunikacionom čvoru. I zato u potpunosti morate biti sigurni da svi vaši računari imaju zaštitu moćnog, efikasnog antivirusnog uslužnog programa, koji je aktivan i ažuriran. Temeljno smo testirali preko 40 antivirusnih alata koji će vam pomoći da odaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Zovemo ga antivirus, ali u stvari je malo verovatno da ćete biti pogođeni stvarnim računarskim virusom. Zlonamerni softver ovih dana odnosi se na zarađivanje novca i nije jednostavno da se unovči širenje virusa. Trojanci-otkupljivači i krađe podataka su mnogo češći, kao i botovi koji omogućavaju bot-herderu da koristi vaš računar u kriminalne svrhe. Savremeni antivirusni programi obrađuju trojanske programe, rootkite, špijunski softver, adver, ransomver i još mnogo toga. Pregledano je više od 40 različitih komercijalnih antivirusnih programa, a tu čak i nisu uračunati besplatni antivirusni alati kojih je mnogo .

Neki nestandardni komercijalni antivirusni programi pokazali su se dovoljno efikasnim da zarade odličnu ocenu od četiri zvezdice zajedno sa svojim tradicionalnijim kolegama. VoodooSoft VoodooShield svoju zaštitu zasniva na suzbijanju svih nepoznatih programa dok je računar u osetljivom stanju, na primer kada je povezan na Internet, a takođe deluje i na otkrivanju poznatog malvera. The Kure resetuje računar na poznato bezbedno stanje pri svakom ponovnom pokretanju, čime eliminiše malver. To su zanimljivi pristupi, ali koji nisu direktno uporedivi sa tradicionalnim antivirusnim alatima.

Možda ćete primetiti da su dva navedena proizvoda zaradila samo 3,5 zvezdice. Od šest trenutnih proizvoda sa ocenom 3,5 zvezdice, samo se F-Secure i Trend Micro pojavljuju u izveštajima iz sve četiri nezavisne laboratorije za testiranje koje pratimo. Ta razlika im je donela mesto na listi.

Ovi komercijalni proizvodi nude zaštitu iznad antivirusa ugrađenog u Windows 10; najbolji besplatni antivirusni programi takođe nude više nego što nudi Windows. Međutim, Microsoft Windows Defender Security Center u poslednje vreme izgleda sve bolje i bolje, sa nekoliko vrlo dobrih rezultata iz nezavisnih laboratorija za testiranje. Kombinacija dobrih laboratorijskih rezultata i odličnih rezultata na našem praktičnom testu zaštite od malvera bila je dovoljna da dostigne 3,5 zvezdice. Prirodno se ne pojavljuje u ovom pregledu komercijalnih antivirusnih proizvoda.

 

Poslušajte antivirusne laboratorije

Rezultate izeštaja iz nezaisnih laboratorija za testiranje antivirusa shvatamo vrlo ozbiljno. Jednostavna činjenica da se proizvod kompanije prikazuje u rezultatima je svojevrsno glasanje o poverenju. To znači da je laboratorija smatrala proizvod značajnim, a kompanija je smatrala da se trošak testiranja isplati. Važni su i visoki rezultati na testovima.

Pratimo četiri laboratorije koje redovno objavljuju detaljne izveštaje: SE Labs, AV-Test Institute , MRG-Effitas i AV-Comparatives. Takođe primećujemo da li su prodavci ugovorili ICSA Labs i laboratorije zapadne obale za sertifikaciju. Osmislili smo sistem za sakupljanje njihovih rezultata koji daje ocenu od 0 do 10.

Testiramo odbranu od malvera, špijunskog softvera i advera

Takođe podvrgavamo svaki proizvod sopstvenom praktičnom testu zaštite od malvera, delom da bismo stekli osećaj kako proizvod funkcioniše. U zavisnosti od toga koliko temeljito proizvod sprečava instaliranje malvera, može da zaradi do 10 bodova za zaštitu od malvera.

Naš test zaštite od malvera nužno koristi isti set uzoraka mesecima. Da bismo proverili da li proizvod manipuliše potpuno novim zlonamernim softverom, testiramo svaki proizvod koristeći 100 izuzetno novih URL adresa za hosting zlonamernog softvera koje pruža MRG-Effitas , beležeći koji je procenat njih blokirao. Proizvodi dobijaju jednake zasluge za sprečavanje svakog pristupa zlonamernoj URL adresi i za brisanje malvera tokom preuzimanja.

Neki proizvodi zasluže zvezdane ocene od nezavisnih laboratorija, ali u našim praktičnim testovima ne prolaze dobro. U takvim slučajevima prepuštamo se laboratorijama, jer one imaju znatno veće resurse za njihovo testiranje. Želite da znate više? Možete potražiti detaljan opis kako testiramo sigurnosni softver .

Višeslojna zaštita od zlonamernog softvera

Antivirusni proizvodi prevazilaze sebe i daju više od osnovnog skeniranja na zahtev i zaštite od malvera u realnom vremenu . Neki ocenjuju URL adrese koje posećujete ili se prikazuju u rezultatima pretrage, koristeći sistem kodiranja crveno-žuto-zelene boje. Neki aktivno blokiraju procese u vašem sistemu od povezivanja sa poznatim URL-ovima za hosting zlonamernog softvera ili sa phishing stranicama.

Softver ima nedostataka i ponekad ti nedostaci utiču na vašu sigurnost. Razboriti korisnici redovno skidaju sigurnosne zakrpe (patch-eve) za Windows i ostale programe, uklanjajući tako nedostatke što je pre moguće. Skeniranje ranjivosti koje nude neki antivirusni proizvodi može da potvrdi da su prisutne sve potrebne zakrpe, pa čak i da primeni one koje nedostaju.

Špijunski softver dolazi u mnogim oblicima, od skrivenih programa koji beleže svaki vaš pritisak na taster, do trojanskih programa koji se maskiraju kao legalni programi dok miniraju vaše lične podatke. Bilo koji antivirusni program treba da manipuliše špijunskim softverom i  ostalim vrstama malvera, ali neki uključuju specijalizovane komponente namenjene zaštiti od špijunskog softvera .

Očekujete da će antivirus prepoznati i eliminisati loše programe, a dobre programe ostaviti na miru. Šta je sa nepoznatim programima koje ne može identifikovati kao dobre ili loše? Otkrivanje zasnovano na ponašanju (heuristic) teoretski vas može zaštititi od malvera koji je nov i istraživači se nikada nisu sreli sa njim. Međutim, ovo nije uvek nepomućena radost. Nije retkost da sistemi za otkrivanje ponašanja označavaju mnoga bezazlena ponašanja koja izvode legitimni programi.

Lista dopuštenih je još jedan pristup problemu nepoznatih programa. Sigurnosni sistem zasnovan na beloj listi omogućava pokretanje samo poznatih dobrih programa. Nepoznati su zabranjeni. Ovaj režim ne odgovara svim situacijama, ali može biti koristan. Sandboxing omogućava pokretanje nepoznatih programa, ali ih izoluje od potpunog pristupa vašem sistemu, tako da ne mogu trajno naškoditi. Ovi razni dodati slojevi služe za poboljšanje vaše zaštite od malvera.

 

Zaštitni zidovi, Ransomver zaštita i još mnogo toga

Zaštitni zid i filtriranje neželjene pošte nisu uobičajene antivirusne funkcije, ali neki od naših vrhunskih proizvoda uključuju ih kao bonus funkcije. U stvari, neki od ovih antivirusnih proizvoda sadrže više funkcija od određenih proizvoda koji se prodaju kao bezbednosni paketi.

Među ostalim bonus funkcijama koje ćete naći su bezbedni pregledači za finansijske transakcije, sigurno brisanje osetljivih datoteka, brisanje tragova računara i istorije pregledanja, credit monitoring, virtuelna tastatura da nadigrate keylogere, zaštita na više platformi i još mnogo toga. Naći ćete čak i proizvode koji poboljšavaju njihovu automatsku zaštitu od malvera uz stručnost tehničara za ljudsku bezbednost. I naravno, već smo spomenuli zaštitno okruženje, skeniranje ranjivosti i liste dozvoljenih aplikacija.

Sve više vidimo antivirusne proizvode koji dodaju module specijalno dizajnirane za zaštitu od ransomvera . Neki to rade sprečavanjem neovlašćenih izmena zaštićenih datoteka. Drugi paze na sumnjiva ponašanja koja sugerišu zlonamerni softver. Neki čak teže da poprave štetu. S obzirom na rast ove pošasti, svaka dodatna zaštita je korisna.

 

Izvan Antivirusa: VPN

Vaš antivirusni uslužni program radi u pozadini kako bi sprečio bilo kakvu mogućnost zaraze malverom, ali njegove sposobnosti ne prelaze granice vašeg računara. Kada se povežete sa divljim i zbunjujućim internetom, rizikujete mogućnost da vaši podaci budu ugroženi u tranzitu. Pridržavanje HTTPS veb lokacija kada je to moguće može vam pomoći, ali za potpunu zaštitu podataka u tranzitu treba da instalirate virtuelnu privatnu mrežu ili VPN . Ova komponenta je dovoljno važna da je počinjemo doživljavati kao bonus funkciju u nekim antivirusnim alatima.

 

Koja je najbolja zaštita od malvera?

Koji antivirus treba da odaberete? Imate bogatstvo opcija. Kasperski Anti-Virus i Bitdefender Antivirus Plus rutinski uzimaju savršene ili gotovo savršene rezultate iz nezavisnih laboratorija za testiranje antivirusnih programa. Jedna pretplata za McAfee AntiVirus Plus vam omogućava da instalirate zaštitu na svim svojim Windows, Android, Mac OS i iOS uređajima. A neobična tehnologija otkrivanja zasnovana na ponašanju čini Vebroot SecureAnywhere Antivirus najmanje zahtevnim antivirusom u svetu. Proglasili smo ova četiri komercijalna antivirusa za naš izbor , ali to nisu jedini proizvodi vredni razmatranja.

 

Izvor: PCmag.com

https://www.pcmag.com/picks/the-best-antivirus-protection?test_uuid=01jrZgWNXhmA3ocG7ZHXevj&test_variant=a


Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Uz odličan kancelarijski računar sa Windowsom 10 legalnim operativnim sistemom  možete kupiti Philips monitor za samo 999 + PDV dinara! Akcija traje do isteka zaliha.

Specifikacije računara:

Ryzen 3 2200G (3.7GHz 6MB 65WAM4)

Asus AMD MB PRIME A320M-K AM4

G.SKILL DIMM DDR4 8GB 2400MHz C17 F4-2400C17S-8GNT

Kingston SA400S37/240GBK

Zeus K101 500W

Win 10 HOME SL

Model i specifikacije monitora:

PHILIPS LED 18.5" V-line 193V5LSB2/10 HD Ready 18.5", 1366 x 768 HD ready, 5ms


Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Vaš antivirus ili bezbednosni paket otkriva i brani od skoro svakog malicioznog programa. On lako otkriva poznate pretnje i koristi heurističke potpise zasnovane na ponašanju već poznatih pretnji, kako bi detektovao slične. Ali svako malo kreatori malvera izbacuju nešto sasvim novo, dovoljno drugačije da prevazilazi postojeću tehnologiju detekcije. Čak i kad se to dogodi, obično se rešava u roku od nekoliko dana ili čak sati.

Nije sjajno kada vaš računar zarazi virus ili trojanac, praveći pustoš nekoliko dana, a zatim biva eliminisan ažuriranjem antivirusa, ali i to je moguće preživeti. Međutim, sa ransomware-om je priča drugačija. Vaše datoteke su već kriptovane, eliminisanje počinioca ne donosi ništa dobro, a može čak i ometati vašu sposobnost da platite otkupninu ako se za to odlučite. Neki sigurnosni proizvodi počinju da uključuju zaštitne slojeve specifične za ransomware, i vi možete dodati zaštitu specifičnu za ransomware kao pomoć za postojeću bezbednost.

Još je gore kada vaše preduzeće napadne ransomware . U zavisnosti od prirode posla, svaki sat izgubljene produktivnosti košta. Srećom, dok su napadi ransomware-a u porastu, napreduje i tehnika za borbu protiv tih napada. Ovde ćemo pogledati alate pomoću kojih se možete zaštititi od ransomware-a.

Šta je Ransomware i kako dolazi do vas?

Pretpostavka ransomware-a je jednostavna. Napadač nalazi način da uzme nešto od vas i zahteva plaćanje za povraćaj. Šifrovanje datoteka, najčešći tip napada, oduzima vam pristup važnim dokumentima zamenjujući ih šifrovanim kopijama. Platite otkupninu i dobićete ključ za dešifrovanje tih dokumenata (iz iskustva – nekada pošalju ključ, a nekad ne). Postoji još jedna vrsta ransomware-a koja odbija svaku upotrebu vašeg računara ili mobilnog uređaja. Međutim, ovaj ransomware koji zaključava ekran je lakše pobediti i jednostavno ne predstavlja isti nivo pretnje kao šifrovanje datoteka. Možda je najpogubniji primer malver koji šifrira čitav vaš hard disk, čineći računar neupotrebljivim. Srećom ovaj poslednji tip je redak.

 

Ako ste pogođeni napadom ransoware-a, u početku to nećete znati. Ne pokazuje uobičajene znakove da je malver prisutan. Šifrovanje ransomvare-a radi u pozadini, sa ciljem da dovrši svoju podmuklu misiju pre nego što primetite njegovo prisustvo. Jednom kad završite sa poslom, pojaviće se, prikazujući uputstva kako da platite otkupninu i vratite datoteke. Prirodno je da počinioci zahtevaju plaćanje bez praćenja; Bitcoin je popularan izbor. Ransomware takođe može uputiti žrtve da kupe poklon karticu ili pripejd debitnu karticu i navedu broj kartice.

Što se tiče načina na koji zarazite vaš računar, vrlo često se to dogodi putem zaraženog PDF-a ili Office dokumenta poslatog u e-pošti koja izgleda legitimno. Može izgledati kao da potiče sa adrese unutar domena vaše kompanije. Izgleda da se to dogodilo sa WannaCry ransomware napadom . Ako i najmanje sumnjate u legitimnost e-pošte, nemojte kliknuti na vezu i prijavite je svom IT odeljenju.

Naravno, ransomware je samo druga vrsta malvera i bilo koji način isporuke malvera može vam ga doneti. Na primer, preuzimanje koje pokreće zlonamerna reklama na inače bezbednoj veb lokaciji. Mogli biste čak i da dobijete ovu pošast preko USB diska, mada je to ređe. Ako imate sreće, vaš uslužni program za zaštitu od malvera će ga odmah uhvatiti. Ako ne, mogli biste biti u nevolji.

CryptoLocker i drugi šifrujući zlonamerni softver

Do masovnog napada WannaCry, CryptoLocker je verovatno bio najpoznatija vrsta ransomaware-a. Pojavilo se pre nekoliko godina. Međunarodni konzorcijum agencija za bezbednost razbio je grupu koja stoji iza CryptoLocker-a , ali su druge grupe održale ime   živim, primenjujući ga na sopstvene zlonamerne kreacije.

Uklanjanje Ransomware-a

Čak i ako ransomware pređe vaš antivirus, velike su šanse da će za kratko vreme antivirusno ažuriranje ukloniti napadača iz vašeg sistema. Problem je, naravno, što uklanjanje samog ransomvare-a ne vraća vaše datoteke. Jedina pouzdana garancija oporavka je održavanje sigurnosne kopije vaših važnih datoteka u Cloud-u.

Uprkos tome, postoji slaba šansa za oporavak, u zavisnosti od toga koji je ransomware soj šifrovao vaše datoteke. Ako vam antivirus da ime, to vam je od velike pomoći. Mnogi prodavci antivirusnih programa, među kojima su Kasperski, Trend Micro i Avast, održavaju kolekciju jednokratnih uslužnih programa za dešifrovanje. U nekim slučajevima uslužnom programu je potreban nešifrovani original jedne šifrovane datoteke da bi stvari popravili. U drugim slučajevima, kao što je TeslaCript, dostupan je glavni ključ za dešifrovanje.

Ali zaista, najbolja odbrana od ransomware-a je uključuje čuvanje datoteka od preuzimanja. Postoji niz različitih pristupa za postizanje ovog cilja.

Anti-Ransomware strategije

Dobro osmišljen antivirusni program treba da eliminiše ransomware po viđenju, ali dizajneri ransomvare-a su nezgodni. Trude se da zaobiđu otkrivanje malvera zasnovanog na potpisima starih škola. I potrebna je samo jedna greška vašeg antivirusa da novi, nepoznati ransomware napad učini vaše datoteke neupotrebljivim. Čak i ako se antivirus ažurira novom definicijom koja uklanja ransomware, ne može da vrati datoteke.

Savremeni antivirusni programi dopunjuju otkrivanje zasnovano na potpisu nekim vidom nadzora ponašanja. Neki se oslanjaju isključivo na posmatranje zlonamernog ponašanja, a ne na traženje poznatih pretnji. A otkrivanje zasnovano na ponašanju, posebno usmereno na ponašanje ransomware-a, postaje sve češće.

Ransomvare obično kreće za datotekama koje se čuvaju na uobičajenim lokacijama, kao što su radna površina i direktorijum Dokumenti. Neki antivirusni alati i bezbednosni paketi sprečavaju neovlašćeni pristup tim lokacijama, sprečavajući ransomware napade. Tipično daju odobrenje za poznate dobre programe kao što su procesori teksta i proračunske tabele. U svakom pokušaju pristupa nepoznatog programa, pitaju korisnika da li dozvoljava pristup. Ako takvo obaveštenje dođe iznenada, a ništa niste sami pokrenuli, blokirajte ga!

Naravno, korišćenje mrežnog uslužnog programa za pravljenje rezervnih kopija za održavanje ažurnih rezervnih kopija vaših osnovnih datoteka je najbolja odbrana od ransomware-a. Prvo iskorenite štetni softver, možda uz pomoć tehničke podrške vaše antivirusne kompanije. Kada je taj zadatak obavljen, jednostavno vratite rezervne kopije datoteka. Imajte na umu da neki ransomvare pokušava da šifruje i vaše rezervne kopije. Backup sistemi na kojima su pohranjene rezervne kopije vaših fajlova koji se pojavljuju na virtuelnom disku mogu biti posebno ranjivi. Proverite kod svog provajdera rezervnih kopija kakvu zaštitu koriste protiv ransomware-a.

Otkrivanje ponašanja Ransomware-a

Tokom svog životnog veka, besplatni uslužni program RansomFree kompanije Cibereason imao je samo jednu svrhu: otkrivanje i sprečavanje napada ransomware-a. Jedna vrlo vidljiva karakteristika ovog uslužnog programa bila je stvaranje datoteka „mamaca“ na lokacijama koje su obično ciljane od strane ransomware-a. Svaki pokušaj modifikovanja ovih datoteka pokrenuo je uklanjanje ransomware-a. Takođe se oslanjao na druge oblike otkrivanja zasnovanog na ponašanju, ali njegovi tvorci prirodno nisu bili voljni da ponude mnogo detalja. Zašto reći lošim momcima kakvo ponašanje treba da izbegavaju? Avaj, održavanje ovog besplatnog proizvoda za potrošače pokazalo se nepraktičnim za kompaniju usredsređenu na preduzeća.

Kaspersky Security Cloud Free, Heilig Defense RansomOff i još nekolicina drugih takođe koriste otkrivanje zasnovano na ponašanju kako bi uklonili bilo koji ransomware koji pređe vaš antivirus. Ne koriste datoteke „mamaca“, već pažljivo prate kako se programi odnose prema vašim dokumentima. Otkrivajući ransomware, pretnju stavljaju u karantin.

Check Point ZoneAlarm Anti-Ransomware takođe je koristio datoteke mamaca, ali one nisu toliko vidljive kao RansomFree. I očigledno koristi druge slojeve zaštite. Pobedio je sve naše uzorke „stvarnog sveta za otkupninu“ tokom testiranja, popravljajući sve pogođene datoteke i čak uklanjajući lažne napomene o otkupnini koje je prikazao jedan uzorak.

 

Vebroot SecureAnywhere AntiVirus oslanja se na obrasce ponašanja da bi otkrio sve vrste malvera, a ne samo ransomware. Ostavlja poznate dobre procese na miru i eliminiše poznati malver. Kada program ne pripada nijednoj grupi, Vebroot pažljivo prati njegovo ponašanje. Blokira nepoznate osobe da uspostavljaju internet konekcije i beleži svaku lokalnu akciju. U međuvremenu, u centru Vebroot, nepoznati program prolazi duboku analizu. Ako se pokaže zlonamernim, Vebroot koristi evidentirane podatke da poništi svaku radnju programa, uključujući šifrovanje datoteka. Kompanija upozorava da baza podataka dnevnika nije neograničene veličine i savetuje da se prave sve rezervne kopije svih važnih datoteka.

Ako besplatni Trend Micro RansomBuster otkrije sumnjiv proces u pokušaju šifrovanja datoteke, pravi rezervnu kopiju datoteke i nastavlja da je nadgleda. Kada brzo otkrije višestruke pokušaje šifrovanja, stavlja datoteku u karantin, obaveštava korisnika i pravi rezervne kopije datoteka. Tokom testiranja, ova karakteristika je propustila polovinu stvarnih uzoraka ransomware-a koje smo joj zadali. Trend Micro potvrđuje da je ransomware zaštita bolja sa višeslojnom zaštitom Trend Micro Antivirus + Security.

Osnovna svrha Acronis True Image je rezervna kopija, naravno, ali Acronis Active Protection modul nadgleda i sprečava ponašanje ransomware-a. Koristi belu listu kako bi izbegao lažno označavanje važećih alata kao što je softver za šifrovanje . Takođe aktivno štiti glavni Acronisov proces od modifikacija i osigurava da nijedan drugi proces ne može pristupiti sigurnosnim kopijama datoteka. Ako ransomware uspe da šifruje neke datoteke pre uklanjanja, Acronis ih može vratiti iz najnovije rezervne kopije.

Takođe možete besplatno dobiti istu aktivnu zaštitu u obliku Acronis Ransomware zaštite. Ovaj uslužni program radi zajedno sa antivirusom kao još jedan nivo zaštite od ransomware-a i uključuje 5 GB prostora za rezervne kopije najvažnijih datoteka. Acronis Ransomvare Protection može vratiti datoteke oštećene ransomware-om iz lokalne keš memorije; rezervna kopija na mreži je još jedna linija odbrane.

 

Sprečavanje neovlašćenog pristupa

Ako potpuno novi ucenjivački program pređe Bitdefender Antivirus Plus, neće moći da napravi veliku štetu. Bitdefender blokira pokušaje bilo kojeg neovlašćenog programa da modifikuje, izbriše ili kreira datoteke u zaštićenoj fascikli. Lista zaštićenih direktorijuma uključuje dokumente, radnu površinu, slike, muziku i video zapise, kao i fascikle na uslugama sinhronizacije datoteka kao što su OneDrive, Dropbox, Box i Google Drive. Avast je dodao vrlo sličnu funkciju u Avast Internet Security i Avast Premier.

U antivirusnom programu Trend Micro, funkcija Folder Shield štiti datoteke u dokumentima i slikama, u lokalnim direktorijumima koji predstavljaju online skladište i na USB diskovima. Besplatni, samostalni RansomBuster  štiti samo dva izabrana foldera i njihove podfoldere. Nijedan neovlašćeni program ne može brisati ili menjati datoteke u zaštićenoj zoni, iako je kreiranje datoteka dozvoljeno. Pored toga, kompanija nudi i ransomware hotline koja je dostupna svima, čak i onima koji nisu korisnici . Na stranici hotline-a možete pronaći alate za pobedu nad nekim screen locker-om i dešifrovanje nekih datoteka šifrovanih ransomware-om.

Panda Dome Essential i Panda Dome Complete nude funkciju nazvanu Data Shield. Podrazumevano, Data Shield štiti direktorijum Dokumenti (i njegove podmape) za svaki WIndows korisnički račun. Štiti određene tipove datoteka, uključujući Microsoft Office dokumente, slike, audio datoteke i video. Ako je potrebno, možete dodati još direktorijuma i tipova datoteka. A Panda štiti od neovlašćenog pristupa, čak i čitajući podatke zaštićene datoteke, tako da zabranjuje i trojance koji kradu podatke.

Testiranje ove vrste odbrane je dovoljno lako. Napisali smo vrlo jednostavan uređivač teksta, zagarantovano da ga ransomware zaštita neće staviti na belu listu. Pokušali smo da pristupimo i izmenimo zaštićene datoteke. I u gotovo svakom slučaju potvrdili smo da je odbrana funkcionisala.

 

Oporavak datoteka

Najsigurniji način za preživljavanje ransomware napada je održavanje sigurne, ažurne rezervne kopije svih vaših osnovnih datoteka. Pored pravljenja rezervnih kopija datoteka, Acronis True Image aktivno radi na otkrivanju i sprečavanju napada ransomware-a. Očekujemo da ćemo slične karakteristike videti i u drugim alatkama za pravljenje rezervnih kopija.

 

Acronis Ransomware Protection može vratiti datoteke oštećene ransomware-om iz lokalne keš memorije. Poput svog velikog brata True Image, on nudi rezervne kopije na mreži kao drugu opciju za oporavak, ali ima samo 5 GB prostora za skladištenje. CriptoDrop Anti-Ransomvare je čuvao kopije vaših osetljivih datoteka u sigurnoj fascikli koja nije vidljiva nijednom drugom procesu. Ali iako CriptoDrop veb lokacija i dalje postoji, postala je neobična mešavina oglasa i ostataka sadržaja.

 

Kao što je napomenuto, kada Trend Micro otkrije sumnjiv proces šifrovanja datoteke, pravi rezervnu kopiju datoteke. Ako uoči nalet sumnjivih aktivnosti šifrovanja, smešta proces u karantin i vraća rezervne kopije datoteka. ZoneAlarm takođe prati sumnjive aktivnosti i popravlja svaku štetu nastalu procesima za koje se ispostavilo da su ransomware.

 

Sa RansomOff-om dobijate pravi „švedski sto“ zaštite. Blokira neovlašćeni pristup datotekama, otkriva ponašanje ransomware-a i pravi rezervne kopije na vreme u slučaju da je potreban oporavak. Problem je što svi ovi izbori čine proizvod koji je pomalo težak za upotrebu i razumevanje.

 

Novi korisnik NeuShield Data Sentinel zauzima neobičan pristup. S obzirom da ransomware mora najaviti svoje prisustvo da bi zatražio otkupninu, ne pokušava da otkrije aktivnost istog. Umesto toga, virtuelizuje promene sistema datoteka u zaštićene fascikle i omogućava vam da poništite sve promene nakon napada. Takođe koristi ugrađenu tehnologiju Sistem Restore da bi se rešio samog ransomware-a. U testiranju se pokazalo efikasnim, mada biste mogli izgubiti ceo dan na promene u datotekama.

 

Ransomvare „vakcinacija“

Izvršioci ucenjivačkog softvera gube kredibilitet ako ne dešifruju datoteke za one koji plate otkupninu. Višestruko šifrovanje istog skupa dokumenata moglo bi otežati ili čak onemogućiti izvođenje tog dešifrovanja. Stoga većina ransomware programa uključuje neku vrstu provere kako ne bi napadali već zaraženi sistem. Na primer, Petia ransomware je u početku upravo proverio prisustvo određene datoteke. Stvaranjem lažne verzije te datoteke mogli biste efikasno da zaštitite računar protiv Petie.

 

Bitdefender Anti-Ransomware je tokom svog postojanja vrlo specifično sprečio zarazu od strane TeslaCript, BTC-Locker, Locki i prvog izdanja Petie. Nije imalo uticaja na Sage, Cerber, novije verzije Petie ili bilo koju drugu porodicu ransomware-a. I sigurno nije mogao da pomogne protiv potpuno novog soja, onako kako to može sistem za otkrivanje zasnovan na ponašanju. Ova ograničenja, zajedno sa neprestano promenljivom prirodom malvera, dovela su do toga da je Bitdefender povukao alat, oslanjajući se na moćnu ransomware zaštitu svog punog antivirusa.

Testiranje alata protiv ucenjivačkog programa

Najočigledniji način za testiranje zaštite od ransomware-a je puštanje stvarnog ransomware-a u kontrolisano okruženje i posmatranje koliko se proizvod brani od njega. Međutim, to je moguće samo ako vam proizvod omogućava da isključite svoj uobičajeni antivirus u realnom vremenu, a da detekcija ransomware-a ostane aktivna. Naravno, testiranje je jednostavnije kada je proizvod posvećen isključivo ransomware zaštiti, bez antivirusne komponente opšte namene.

Pored toga, sa uzorcima ransomware-a teško je izaći na kraj. Iz sigurnosnih razloga pokrećemo ih u virtuelnoj mašini bez veze sa Internetom ili mrežom. Neki se uopšte neće pokretati u virtuelnoj mašini. Drugi ne rade ništa bez internet veze. A oni su jednostavno opasni! Kada analiziramo novi uzorak i odlučujemo da li ćemo ga dodati u kolekciju, držimo otvorenu vezu do fascikle dnevnika na hostu virtuelne mašine. Sada smo dva puta imali uzorak ransomware-a i započeli šifrovanje tih evidencija.

KnowBe4 je specijalizovan za obuku pojedinaca i zaposlenih kako bi se izbegli phishing napadi. Phishing je jedan od načina da koderi zlonamernog softvera distribuiraju ransomware, tako da su programeri u kompaniji KnovBe4 stvorili simulator ransomware softvera nazvan RanSim. RanSim simulira 10 vrsta ransomware napada, zajedno sa dva bezazlena (ali slična) ponašanja. Dobar RanSim rezultat je definitivno plus, ali nizak rezultat ne tretiramo kao minus. Neki sistemi zasnovani na ponašanju, poput RansomFree, ne otkrivaju simulaciju, jer nijedan stvarni ransomware ne ograničava svoje aktivnosti na podmape na četiri nivoa ispod direktorijuma Documents.

 

Šta nije ovde

Ovaj članak se posebno bavi rensomware rešenjima za zaštitu koja su dostupna potrošačima. Nema svrhe uključivati besplatne, jednokratne alate za dešifrovanje, jer alat koji vam treba u potpunosti zavisi od toga koji je ransomware šifrovao vaše datoteke. Prvo sprečiti napad.

CriptoPrevent Premium, stvoren kada je CriptoLocker bio nov, obećao je nekoliko nivoa zaštite zasnovane na ponašanju ransomware-a. Međutim, na najvišem nivou zaštite preplavio je radnu površinu datotekama mamaca, pa čak i na ovom nivou, nekoliko stvarnih uzoraka je prošlo mimo njegovog otkrivanja. Ne možemo preporučiti ovaj alat u trenutnom obliku.

Takođe smo izostavili ransomware rešenja namenjena velikim preduzećima , koja obično zahtevaju centralno upravljanje ili čak namenski server. Na primer, Bitdefender GravityZone Elite i Sophos Intercept Ks su izvan dometa naših recenzija, mada ove usluge mogu biti vredne.

Acronis True Image pruža sjajnu ransomware zaštitu i oporavak, ali u osnovi je rezervni alat. Dali smo mesto na vrhu liste njegovom ransomware-orijentisanom rođaku, Acronis Ransomvare Protection.

Zaista nam se svideo CiberSight RansomStopper, dovoljno da postane izbor urednika. Međutim, kompanija je netragom nestala, a naši pokušaji da saznamo više nisu dali rezultate. Proizvod i dalje možete pronaći na veb lokacijama koje hostuju i spajaju besplatni softver, ali s obzirom na nestanak same kompanije, proizvod više ne možemo preporučiti. Bitdefender Anti-Ransomware, CryptoDrop Anti-Ransomware i Cibereason RansomFree takođe su opali.

 

Mere zaštite

Vraćanje datoteka nakon napada je dobro, ali još je bolje potpuno sprečiti taj napad. Gorenavedeni  proizvodi imaju različite pristupe zaštiti datoteka. Ransomvare zaštita je polje u razvoju; velike su šanse da će se, kako evoluira ransomware, razvijati i anti-ransomware uslužni programi. Za sada je ZoneAlarm Anti-Ransomware pokazao kao najbolji izbor za sigurnosnu zaštitu specifičnu za ransomware. Otkrio je sve naše uzorke ransomware-a, uključujući Petia koji šifrira disk i popravio sve datoteke oštećene ransomware-om. Ako se vaš budžet ne ograničava na plaćanje dodatka za zaštitu od ransomware-a, razmislite o besplatnom rešenju poput Acronis Ransomware Protection.

Izvor: pcmag.com


Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Pretvorite bilo koju trasnparentnu površinu u površinu za projektovanje vašeg promo videa, fotografija, prezentacije... Na jednostavan način svaku staklenu površinu možemo pretvoriti u ekran za prezentaciju. Ne postoji ograničenje po pitanju dimenzija projekcione površine.

Rešenje projekcije na staklu je pogodno da na svom izlogu pustite reklamni video koji će svi prolaznici primetiti. Umesto statičnih grafika na izlogu možete dobiti atraktivnu video animaciju. Slobodne staklene površine možete koristiti i za samo noćno reklamiranje. Projekcija velikih dimenzija će noći svima privući pažnju.

Za sve detalje oko cena materijala i usluga molimo da nas kontaktirate.


Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Digitalizacija je proces prevođenja jednog objekta, slike, zvuka, dokumenta ili signala (obično analognog) u digitalni oblik.  Bukvalno gledano, digitalizacija predstavlja beleženje analognog signala u digitalnom obliku.


Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna

Aruba, HP enterprise segment, predstavlja savremeno i bezbedno bežično rešenje koje se prilagođava potrebama za mobilnošću kompanija. Aruba omogućava korisnicima da na bezbedan način pristupaju željenim aplikacijama sa bilo kojeg mesta, što značajno smanjuje trškove u poređenu sa fiksnom infrastrukturom.

Na ovaj način organizacijama je omogućeno da transformiršu način poslovanja i učine ga mobilnijim. Samim tim ovo rešenje je pronašlo svoje mesto u državnim institucijama, ugostiteljstvu, obrazovanju, zdravstvu, administrativnim službama...Aruba rešenja se korsite i za velike i masovne priredbe ( Super Bowl) i na lokacijama sa velikim brojem ljudi kao što su šoping molovi, aerodromi, autobuske stanice i sl....

Jedna od najvažnijih prednosti ovog rešenja je mogućnost stvaranja poslovnog okruženja baziranog na cloud-u u kom se na jednostavan način mogu povezati različite lokacije, čime se značajno podiže produktivnost. Maksimalna zaštita za BYOD i IoT, problemi sa povezivanjem na mrežu koji se otklanjaju i pre nego što se dogode, predviđanje i planiranje unapred su još neke od sjajnih karatkeristika.

Za sve detaljne informacije kao i infomracije o klasi proizvoda koje odgovaraju vašim potrebama možete nas kontaktirati telefonom ili emailom.


Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

U ekonomiji današnjice, više nego ikada, kompanije traže načine da povećaju svoju produktivnost i efikasnost, a pri tom smanje troškove. Jedan od načina za smanjenje troškova, povećanje zarade i povećanje produktivnosti, koji sve više dobija na popularnosti jeste korišćenje "outsourcing" usluga.


Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Specifikacija:

Intel Xeon E3-1225 v6 3.3GHz 4C/4T (73W)
8GB RAM
2x 1TB 3.5" HDD
RAID 121i, 0/1/10/5
Slim DVD-RW
250W PSU
3 godine garancije

HDD Opcija 1:                      HDD Opcija 2:
2x 1TB 3.5" HDD                 2x 2TB 3.5" HDD

 640 €             740 €

*iskazane cene su bez PDV

* ponuda važi do isteka zaliha


Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Barracuda Networks, kompaija koja pruža inovativna rešenja zaštite i skladištenja povezana sa cloudom, od pre dve godine se nalazi na tržištu Srbije. Pouzdana platforma, jednostavna za upotrebu, sa odličnim odnosom cene i kvaliteta, našla je svoje mesto u više od 150 000 kompanija širom sveta, među kojima se nalaze i najveće multinacionalne kompanije.

Barracuda networks posluje u tri osnovna segmenta:

  • Zaštita i bezbednost sadržaja
  • Umrežavanje i aplikacije dostave
  • Skladištenje podataka, zaštita i oporavak podataka

Na Barracuda platformi bićete zaštitćeni od pretnji koje dolaze emailom, preko interneta ili putem mreže. Pored toga ovaj sistem omogućava poboljšavanje učinka aplikacije dostave, pristup mreži, arhiviranje i pravljenje rezervne kopije podataka.

Za sve informacije oko cena i opcija koje Barracuda Networks poseduje u svom portfoliu možete nas kontaktirati.

 


© 2020 NetPlanet. Sva prava zadržana.