Najbolja antivirusna zaštita - 2020

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Antivirusni softver je presudan za svaki računar. Bez toga rizikujete da izgubite lične podatke, datoteke, pa čak i gotovinu sa bankovnog računa. Testirali smo više od 40 uslužnih programa koji će vam pomoći da odaberete najbolju antivirusnu zaštitu za svoje računare.

 

Zaštita od malvera, špijunskog softvera i advera

Sećate se kada je vaš kućni računar bio samo za igre, proveru društvenih medija i gledanje video snimaka o mačkama? Nije to bilo tako davno. Ali sada su taj računar i njegova veza sa Internetom vitalni za vaš posao, školovanje vaše dece i održavanje kontakta sa prijateljima koje ne možete da posetite. Šteta bi bilo da se nešto dogodilo tom vitalnom komunikacionom čvoru. I zato u potpunosti morate biti sigurni da svi vaši računari imaju zaštitu moćnog, efikasnog antivirusnog uslužnog programa, koji je aktivan i ažuriran. Temeljno smo testirali preko 40 antivirusnih alata koji će vam pomoći da odaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Zovemo ga antivirus, ali u stvari je malo verovatno da ćete biti pogođeni stvarnim računarskim virusom. Zlonamerni softver ovih dana odnosi se na zarađivanje novca i nije jednostavno da se unovči širenje virusa. Trojanci-otkupljivači i krađe podataka su mnogo češći, kao i botovi koji omogućavaju bot-herderu da koristi vaš računar u kriminalne svrhe. Savremeni antivirusni programi obrađuju trojanske programe, rootkite, špijunski softver, adver, ransomver i još mnogo toga. Pregledano je više od 40 različitih komercijalnih antivirusnih programa, a tu čak i nisu uračunati besplatni antivirusni alati kojih je mnogo .

Neki nestandardni komercijalni antivirusni programi pokazali su se dovoljno efikasnim da zarade odličnu ocenu od četiri zvezdice zajedno sa svojim tradicionalnijim kolegama. VoodooSoft VoodooShield svoju zaštitu zasniva na suzbijanju svih nepoznatih programa dok je računar u osetljivom stanju, na primer kada je povezan na Internet, a takođe deluje i na otkrivanju poznatog malvera. The Kure resetuje računar na poznato bezbedno stanje pri svakom ponovnom pokretanju, čime eliminiše malver. To su zanimljivi pristupi, ali koji nisu direktno uporedivi sa tradicionalnim antivirusnim alatima.

Možda ćete primetiti da su dva navedena proizvoda zaradila samo 3,5 zvezdice. Od šest trenutnih proizvoda sa ocenom 3,5 zvezdice, samo se F-Secure i Trend Micro pojavljuju u izveštajima iz sve četiri nezavisne laboratorije za testiranje koje pratimo. Ta razlika im je donela mesto na listi.

Ovi komercijalni proizvodi nude zaštitu iznad antivirusa ugrađenog u Windows 10; najbolji besplatni antivirusni programi takođe nude više nego što nudi Windows. Međutim, Microsoft Windows Defender Security Center u poslednje vreme izgleda sve bolje i bolje, sa nekoliko vrlo dobrih rezultata iz nezavisnih laboratorija za testiranje. Kombinacija dobrih laboratorijskih rezultata i odličnih rezultata na našem praktičnom testu zaštite od malvera bila je dovoljna da dostigne 3,5 zvezdice. Prirodno se ne pojavljuje u ovom pregledu komercijalnih antivirusnih proizvoda.

 

Poslušajte antivirusne laboratorije

Rezultate izeštaja iz nezaisnih laboratorija za testiranje antivirusa shvatamo vrlo ozbiljno. Jednostavna činjenica da se proizvod kompanije prikazuje u rezultatima je svojevrsno glasanje o poverenju. To znači da je laboratorija smatrala proizvod značajnim, a kompanija je smatrala da se trošak testiranja isplati. Važni su i visoki rezultati na testovima.

Pratimo četiri laboratorije koje redovno objavljuju detaljne izveštaje: SE Labs, AV-Test Institute , MRG-Effitas i AV-Comparatives. Takođe primećujemo da li su prodavci ugovorili ICSA Labs i laboratorije zapadne obale za sertifikaciju. Osmislili smo sistem za sakupljanje njihovih rezultata koji daje ocenu od 0 do 10.

Testiramo odbranu od malvera, špijunskog softvera i advera

Takođe podvrgavamo svaki proizvod sopstvenom praktičnom testu zaštite od malvera, delom da bismo stekli osećaj kako proizvod funkcioniše. U zavisnosti od toga koliko temeljito proizvod sprečava instaliranje malvera, može da zaradi do 10 bodova za zaštitu od malvera.

Naš test zaštite od malvera nužno koristi isti set uzoraka mesecima. Da bismo proverili da li proizvod manipuliše potpuno novim zlonamernim softverom, testiramo svaki proizvod koristeći 100 izuzetno novih URL adresa za hosting zlonamernog softvera koje pruža MRG-Effitas , beležeći koji je procenat njih blokirao. Proizvodi dobijaju jednake zasluge za sprečavanje svakog pristupa zlonamernoj URL adresi i za brisanje malvera tokom preuzimanja.

Neki proizvodi zasluže zvezdane ocene od nezavisnih laboratorija, ali u našim praktičnim testovima ne prolaze dobro. U takvim slučajevima prepuštamo se laboratorijama, jer one imaju znatno veće resurse za njihovo testiranje. Želite da znate više? Možete potražiti detaljan opis kako testiramo sigurnosni softver .

Višeslojna zaštita od zlonamernog softvera

Antivirusni proizvodi prevazilaze sebe i daju više od osnovnog skeniranja na zahtev i zaštite od malvera u realnom vremenu . Neki ocenjuju URL adrese koje posećujete ili se prikazuju u rezultatima pretrage, koristeći sistem kodiranja crveno-žuto-zelene boje. Neki aktivno blokiraju procese u vašem sistemu od povezivanja sa poznatim URL-ovima za hosting zlonamernog softvera ili sa phishing stranicama.

Softver ima nedostataka i ponekad ti nedostaci utiču na vašu sigurnost. Razboriti korisnici redovno skidaju sigurnosne zakrpe (patch-eve) za Windows i ostale programe, uklanjajući tako nedostatke što je pre moguće. Skeniranje ranjivosti koje nude neki antivirusni proizvodi može da potvrdi da su prisutne sve potrebne zakrpe, pa čak i da primeni one koje nedostaju.

Špijunski softver dolazi u mnogim oblicima, od skrivenih programa koji beleže svaki vaš pritisak na taster, do trojanskih programa koji se maskiraju kao legalni programi dok miniraju vaše lične podatke. Bilo koji antivirusni program treba da manipuliše špijunskim softverom i  ostalim vrstama malvera, ali neki uključuju specijalizovane komponente namenjene zaštiti od špijunskog softvera .

Očekujete da će antivirus prepoznati i eliminisati loše programe, a dobre programe ostaviti na miru. Šta je sa nepoznatim programima koje ne može identifikovati kao dobre ili loše? Otkrivanje zasnovano na ponašanju (heuristic) teoretski vas može zaštititi od malvera koji je nov i istraživači se nikada nisu sreli sa njim. Međutim, ovo nije uvek nepomućena radost. Nije retkost da sistemi za otkrivanje ponašanja označavaju mnoga bezazlena ponašanja koja izvode legitimni programi.

Lista dopuštenih je još jedan pristup problemu nepoznatih programa. Sigurnosni sistem zasnovan na beloj listi omogućava pokretanje samo poznatih dobrih programa. Nepoznati su zabranjeni. Ovaj režim ne odgovara svim situacijama, ali može biti koristan. Sandboxing omogućava pokretanje nepoznatih programa, ali ih izoluje od potpunog pristupa vašem sistemu, tako da ne mogu trajno naškoditi. Ovi razni dodati slojevi služe za poboljšanje vaše zaštite od malvera.

 

Zaštitni zidovi, Ransomver zaštita i još mnogo toga

Zaštitni zid i filtriranje neželjene pošte nisu uobičajene antivirusne funkcije, ali neki od naših vrhunskih proizvoda uključuju ih kao bonus funkcije. U stvari, neki od ovih antivirusnih proizvoda sadrže više funkcija od određenih proizvoda koji se prodaju kao bezbednosni paketi.

Među ostalim bonus funkcijama koje ćete naći su bezbedni pregledači za finansijske transakcije, sigurno brisanje osetljivih datoteka, brisanje tragova računara i istorije pregledanja, credit monitoring, virtuelna tastatura da nadigrate keylogere, zaštita na više platformi i još mnogo toga. Naći ćete čak i proizvode koji poboljšavaju njihovu automatsku zaštitu od malvera uz stručnost tehničara za ljudsku bezbednost. I naravno, već smo spomenuli zaštitno okruženje, skeniranje ranjivosti i liste dozvoljenih aplikacija.

Sve više vidimo antivirusne proizvode koji dodaju module specijalno dizajnirane za zaštitu od ransomvera . Neki to rade sprečavanjem neovlašćenih izmena zaštićenih datoteka. Drugi paze na sumnjiva ponašanja koja sugerišu zlonamerni softver. Neki čak teže da poprave štetu. S obzirom na rast ove pošasti, svaka dodatna zaštita je korisna.

 

Izvan Antivirusa: VPN

Vaš antivirusni uslužni program radi u pozadini kako bi sprečio bilo kakvu mogućnost zaraze malverom, ali njegove sposobnosti ne prelaze granice vašeg računara. Kada se povežete sa divljim i zbunjujućim internetom, rizikujete mogućnost da vaši podaci budu ugroženi u tranzitu. Pridržavanje HTTPS veb lokacija kada je to moguće može vam pomoći, ali za potpunu zaštitu podataka u tranzitu treba da instalirate virtuelnu privatnu mrežu ili VPN . Ova komponenta je dovoljno važna da je počinjemo doživljavati kao bonus funkciju u nekim antivirusnim alatima.

 

Koja je najbolja zaštita od malvera?

Koji antivirus treba da odaberete? Imate bogatstvo opcija. Kasperski Anti-Virus i Bitdefender Antivirus Plus rutinski uzimaju savršene ili gotovo savršene rezultate iz nezavisnih laboratorija za testiranje antivirusnih programa. Jedna pretplata za McAfee AntiVirus Plus vam omogućava da instalirate zaštitu na svim svojim Windows, Android, Mac OS i iOS uređajima. A neobična tehnologija otkrivanja zasnovana na ponašanju čini Vebroot SecureAnywhere Antivirus najmanje zahtevnim antivirusom u svetu. Proglasili smo ova četiri komercijalna antivirusa za naš izbor , ali to nisu jedini proizvodi vredni razmatranja.

 

Izvor: PCmag.com

https://www.pcmag.com/picks/the-best-antivirus-protection?test_uuid=01jrZgWNXhmA3ocG7ZHXevj&test_variant=a